Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rekin panierowany w piwie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso z płatwy rekina 700 gram
jajko 2 szt
mąka przenna 150 gram
zimne piwo 150 ml
proszek do pieczenia łyżka 1 łyżka
olej do smażenia 750 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Rekin panierowany w piwie

Danie stare i przepis dostałem kiedyś jak byłem w Cornwall Devon w Anglii. Kaloryczny, ale pyszny.

Mięso rekina pokroić w paski na jakieś 2,5 cm. Jajka ubić z mąką, piwem i proszkiem do pieczenia.

Olej rozgrzać na głębokiej patelni lub fytkownicy do 190 stopni.

Rekina oprószyć mąką. Zanurzyć w cieście z piwem i smażyć małymi porcjami w głębokim tłuszczu na kolor brązow0-złoty. Zanim się wszystko nie upiecze warto wstawić już upieczone kawałki do ciepłego na jakieś 80 stopni piekarnika by podać całość na ciepło.

Można do tego podawać z sosem Żurawinowym. Kaloryczne, ale ma wiele kwasów Omega 3. Polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 25.11.2011 09:35
Ciekawe
stokrotka 16.07.2011 22:56
TO CIEKAWE
Anna146 02.06.2011 15:50
gdzie dostać mięso rekina?
rybka 05.12.2010 20:32
rekin troszkę słodkawy, raczej dziwniw smakuje
Aleksandra55 27.08.2010 17:19
WOW! Kiedyś jadłam wedzonego rekina i był bardzo smaczny. Było to dawno, więc nie wiem, czy dostanę gdzieś jeszcze mięso rekina, ale przepis ciekawy, ciekawy :)
Ela20 05.08.2010 20:34
ciekawy przepis :)
ewelina63 02.08.2010 12:32
ja też ;-)
anja3107 01.08.2010 14:11
jeszcze nigdy nie jadłam rekina ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak