Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makrela w sosie pomidorowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok pomidorowy 250 mil
pomidor 4 szt
oregano 4 gakazki
sok zcytryny 2 lyzki stolowe
makrela 2 szt
cebula 1 szt
oliwa 1oo mililitrow

Przepis i sposób przygotowania na: Makrela w sosie pomidorowym

1.

Makrele oczyszczamy i myjemy. Nacieramy solą, białym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
2.

Tak przygotowane ryby wstawiamy na pół godziny do lodówki.
3.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
4.

W małym rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę.
5.

Wlewamy do niej sok z pomidorów i gotujemy.
6.

Sparzone pomidory, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do sosu.
7.

Doprawiamy solą i pieprzem cayenne.
8.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy do niego makrele i zalewamy sosem. Całość posypujemy oregano.
9.

Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak