Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś z ziemniakami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nieduża gęś 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
ziemniaki 1,5 kg
czosnek 8-10 ząbków

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś z ziemniakami

Sprawioną gęś zalać zimną wodą, zostawić na 2-3 godziny. Osuszyć, natrzeć wewnątrz i zewnątrz roztartym z solą czosnkiem i majerankiem, odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce. Gęś ułożyć w wysmarowanej smalcem brytfance, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok godziny, skrapiając wodą i polewając sosem z pieczenia. Obrane ziemniaki wrzucić na osolony wrzątek na 3-4 min, osączyć, oprószyć mąką i majerankiem. Włożyć do gęsi razem z pozostałym,i ząbkami czosnku. Piec następną godzinę, obracając ziemniaki, aby równo się przypiekły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 17.09.2011 14:34
polecam
Kate131 06.04.2011 08:51
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak