Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
mąka gryczana 15 dag
jajko 3 sztuki
drożdże 3 dag
masło 5 dag
mleko 2,5 szklanki
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny

Mąkę pszenną mieszamy z drożdżami rozprowadzonymi w ciepłym mleku , odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy wyrośnie dodajemy mąkę gryczaną, żółtka , mleko,i roztopione masło,2 szczypty soli. Wyrabiamy ciasto. Ubijamy pianę z białek i lekko mieszamy z ciastem. Ciasto powinno być gęściejsze niż naleśnikowe.Pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia.Na rozgrzany olej wlewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron . Podajemy gorące.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emiliozo 11.12.2011 19:11
nigdy nie jadłam blinów
jola1512 31.05.2011 12:07
fajny przepis
anja3107 08.09.2010 13:07
coś nowego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak