Sposób przygotowania

Pomarańcze trzeba bardzo dokładnie umyć i wyszorować - mam przeznaczoną specjalne do tego celu zwykłą szczoteczkę. Owoce nacinamy w kilku miejscach i zdejmujemy skórkę w kilku kawałkach - można w większych albo mniejszych. Środek owoców po prostu zjadamy a skórki zalewamy zimną wodą i moczymy min. 12-24 godzin kilka razy tę wodę wymieniając na świeżą. Z cukru i wody gotujemy syrop z dodatkiem goździków. Wkładamy do wrzącego wymoczone i osączone skórki. Gotujemy na malutkim ogniu aż skórki zrobią się szkliste co trwa min. 2-3 godziny. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zalewamy gorącym syropem i zakręcamy. Odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Zużywamy do ciast i deserów a mój mąż lubi je jest prosto ze słoika.
Nie ścinam białej części skórki w po wymoczeniu wcale nie są gorzkie.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    ciekawy przeois
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    już są tanie dosyć pomarańcze więc warto je obierać tak żeby skórkę usmażyć - przyda się na święta
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ewcia1312

    hmmmmm a to ciekawe :O

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !