Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skórka pomarańczowa w syropie

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg cukru + 1 l wody 1
Goździki całe Prymat kilka
zdjęta/obrana z kilku dużych pomarańczy skórka

Przepis i sposób przygotowania na: Skórka pomarańczowa w syropie

Pomarańcze trzeba bardzo dokładnie umyć i wyszorować - mam przeznaczoną specjalne do tego celu zwykłą szczoteczkę. Owoce nacinamy w kilku miejscach i zdejmujemy skórkę w kilku kawałkach - można w większych albo mniejszych. Środek owoców po prostu zjadamy a skórki zalewamy zimną wodą i moczymy min. 12-24 godzin kilka razy tę wodę wymieniając na świeżą. Z cukru i wody gotujemy syrop z dodatkiem goździków. Wkładamy do wrzącego wymoczone i osączone skórki. Gotujemy na malutkim ogniu aż skórki zrobią się szkliste co trwa min. 2-3 godziny. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zalewamy gorącym syropem i zakręcamy. Odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Zużywamy do ciast i deserów a mój mąż lubi je jest prosto ze słoika.
Nie ścinam białej części skórki w po wymoczeniu wcale nie są gorzkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewcia1312 21.04.2012 08:11
hmmmmm a to ciekawe :O
SmacznaPyza 09.11.2011 10:00
już są tanie dosyć pomarańcze więc warto je obierać tak żeby skórkę usmażyć - przyda się na święta
goofy9 07.11.2011 13:55
super
cukiereczek 02.09.2011 20:31
ciekawy przeois
ewelina/bunia 20.09.2010 21:33
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak