Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek bakaliowy

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kostka masła albo margaryny 250 g 1
szkl. cukru trzcionowego Demerara 1/2
łyżki mleka i kakao naturalnego po 4
szkl. mąki pszennej, luksusowej + szczypta soli 1,5
czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2
g gorzkiej czekolady 50
żurawina
rodzynki
morele suszone
orzechy
jajko 4 (oddzielnie żółtka i białka)
olejek rumowy kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek bakaliowy

Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Masło rozpuścić w rondelku dodając mleko, kakao i cukier. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą masę przestudzić. 1/3 szkl. odlać a do reszty dodać żółtka, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, zapach i ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Na koniec dosypać 3/4 posiekanych bakalii, ponownie wymieszać i przelać ciasto do formy. Piec ok. 45-60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.C . Czekoladę pokruszyć, rozpuścić w mikrofali albo w miseczce nad parą i wymieszać z odlaną częścią kakaowej masy. Kiedy ciasto przestygnie posmarować je polewą i posypać resztą bakalii.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 06.05.2012 22:00
świetny
BozenA 16.09.2011 16:43
super
BozenA 16.09.2011 16:43
super
eli_555 28.07.2011 21:48
pycha ciacho
ZEWA 09.06.2011 00:40
ale bym zjadła takiego murzynka
ilka_86 10.05.2011 08:58
pyszności
cukiereczek 25.04.2011 10:47
super
Goya 13.01.2011 23:41
super
Mati13 04.11.2010 07:50
bardzo ładnie wygląda:) na pewno smaczny
justyna111 14.09.2010 16:56
wygląda super
Lidia11 14.09.2010 16:38
uwielbiam murzynka
sylwiachmiel 09.09.2010 11:20
wspaniały :)
Agnieszka_B 09.09.2010 09:31
Fantastycznie wygląda i pewnie jest przepyszny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak