Sposób przygotowania

Rybę sprawić (nie usuwać głowy ani płetw, tylko skrzela), umyć, ułozyc w głębokim naczyniu, zalać 1/2 szklanki octu i 1/3 szklanki wody- zostawić rybę w tej zalewie na ok godzinę. W tym czasie ugotować wywar: 2l wody wymieszać ze szklanką wytrawnego białego wina i 1/2 szklanki octu, dodać cebule w całości, plasterek cytryny w skórce, liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie i 4 ziarna jałowca. Wszystko zagotować, posolić do smaku i dolać drugą szklankę wina. Rybę włożyć do wywaru i gotować na małym ogniu ok 35 min. Następnie delikatnie ją wyjąć na półmisek, polać stopionym masłem. Rybę podawać z chrzanem i pieczonymi ziemniakami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !