Sposób przygotowania

Mąkę wsypujemy do naczynia - najlepiej glinianego albo kamiennego garnka, ew. dużego słoja. Zalewamy lekko ciepłą wodą dodając obrany czosnek, chleb i przyprawy. Garnek przykrywamy gazą obwiązując ją dookoła i odstawiamy naczynie w ciepłe, ale ciemne miejsce na kilka dni. Po 3-5 dniach zakwas powinien być już wystarczająco kwaśny, ale jeśli lubicie kwaśniejszy to można go zostawić jeszcze na 2-3 dni. Następnie zakwas mieszam (zdejmując wcześniej kożuch z wierzchu) i przecedzam przez sito. Zużywam do gotowania żurku a niewykorzystany od razu przelewam do słoików i przechowuję w lodówce.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Robię podobny - mam włąśnie gotowy, jutro będzie żurek :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    przydatna rzecz ... a nie jak to co niektórzy kwasek cytrynowy dodają ...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !