Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa dyniowa z jagłami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kg miąższu dyni (francuska makaronowa) ok. 1/2
łyżek kaszy jaglanej 5-6
pora, ok. 10-15 cm kawałek
strączka chili 1/2
łyżki masła 2-3
rosół z kurczaka 1 l
sumak do smaku:
Szafran nitki Prymat do smaku:
sól do smaku:
mięta suszona (suszona)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa dyniowa z jagłami

Dynię kroimy w drobną kostkę. Kaszę płuczemy dokładnie. Chili i pora myjemy, z chili usuwamy pestki, siekamy. Pora kroimy w cienkie półplasterki. W rondlu rozpuszczamy masło, podsmażamy na nim przez minutę pora, większość zdejmujemy na talerzyk a do rondla dodajemy chili i 1/2 łyżeczki curry, podsmażamy a po chwili dokładamy dynię i kaszę. Smażymy mieszając kilka minut i zalewamy całość bulionem. Dodajemy 2-3 szczypty szafranu i 1/2 łyżeczki mięty. Gotujemy na malutkim ogniu ok. 10-15 min. aż kasza będzie miękka. Doprawiamy niewielką ilością soli. Zupa powinna być dość gęsta. Podajemy posypaną podsmażonym porem i sumakiem. Świetnie też smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 05.02.2012 11:03
Z kaszą jaglaną - samo zdrowie :)
patusia 14.04.2011 18:39
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak