Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z galaretką

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja
cukier
mąka
proszek do pieczenia
galaretki
budyń
margaryna
cukier puder
cukier wanilinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z galaretką

Biszkopt ciemny:
8 jaj
2 szkl. cukru
2 szkl. mąki ( może być pół na pół z ziemniaczaną)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kakao
Ubic pianę z białek, dodać cukier, żółtka, a na koniec mąkę z proszkiem.

Biszkopt biały:
4 jaja
1 szk. cukru
1 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
1 i 1/2 margaryny
2 żółtka
1 budyń ( ugotować w trochę mniej mleka niż jest na opakowaniu)
cukier puder
1 cukier wanilinowy

Utrzeć mase z margaryny, cukrów i żółtek, a następnie dodawać po troche ostudzonego budyniu.
Ugotować trzy galaretki. (dowolne smaki)

Ciemny biszkopt przekroić na pół i posmarować dół 1/2 masy budyniowej.
Następnie ułożyć cienkie paseczki białego biszkoptu z odstępami.
W szpary wlewać tężejące galaretki.
Poczekać, aż się to zsiądzie, posmarować 1/2 masy i przykryć drugą częścią ciemnego biszkoptu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak