Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

barszcz czerwony na zakwasie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

50 g włoszczyzny
100 g buraków ćwikłowych
50 g śmietany
2 g mąki
50 g kwasu burakowego
Liść laurowy suszony Prymat
sól, pieprz
Do zakwasu:
800 g buraków ćwikłowych
1 litr wody przegotowanej
6 g cukru
2 ząbki czosnku
chleb razowy 1 skórka

Przepis i sposób przygotowania na: barszcz czerwony na zakwasie

Oczyścić warzywa i zalać zimną wodą, dodać przyprawy- ugotować. Po zagotowaniu warzywa wyjąć, a i do wywaru dodać zakwas z buraków (Umyć buraki, obrać ze skórki, opłukać pokroić w plasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do naczynia włożyć warstwę buraków, posypać czosnkiem i dać następną warstwę buraków, dodać skórkę razowego chleba. Do przegotowanej i ostudzonej wody dodać cukier, wymieszać i zalać buraki. Garnek przykryć najlepiej gazą i pozostawić w nie za zimnym pomieszczeniu na 10 dni. Gotowy zakwas zlać np. do butelek, zamknąć i przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.) zupę posolić i zagotować. Połączyć śmietanę z mąką, zamieszać i dodać do zupy- zagotować pod koniec doprawiając do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 08.09.2010 12:58
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak