Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada wołowa z szynką i jajkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina bez kości 60 dkg
tłuszcz 5 dkg
jaja 2 sztuki
słonina 5 dkg
wędzona szynka 10 dkg
pieprz, sól do smaku
Farsz: 1 sztuka
cebula 1 sztuka
bułka czerstwa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada wołowa z szynką i jajkami

Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso opłukać, obrać z powięzi, rozciąć wzdłuż włókien, nie dokrawając do końca, aby powstał z niego płaski prostokątny płat. Rozbić silnie tłuczkiem.
Przygotować farsz: namoczoną w wodzie bułkę odcisnąć, przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, szynką i słoniną, dodać pieprz, sól, dokładnie wymieszać. Płat mięsa osolić i posmarować nadzieniem. Ugotowane jaja obrać, pokroić na ćwiartki i ułożyć na płacie mięsa wzdłuż dłuższego brzegu. Płat mięsa zwinąć ściśle w rulon , zaczynając od boku, wzdłuż którego ułożono jaja, aby po zwinięciu znalazły się w jego środku. Rulon związać sznurkiem co 3 cm. Na brytfannie silnie rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, oblać tłuszczem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika.Piec do miękkości skrapiając wodą i wytworzonym sosem. Z upieczonej rolady wyjąć sznurek, mięso pokroić w dość duże plastry, ułożyć na podłużnym półmisku i polać sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami i sałatą lub surówką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 05.11.2011 10:37
pycha
IKrakowianka 02.09.2011 10:12
bardzo pyszne mięsko
Margo1 08.09.2010 09:17
Hmmmm.... już zajadam się oczami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak