Sposób przygotowania

na sos
1 szkl bulionu
3-4 suszone śliwki
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Bulion zagotować, dodać śliwki wcześniej namoczone i pokrojone . pogotować 10 min , zmiksować blenderem . doprawić do smaku solą i pieprzem.. zagęścić mąką kukurydzianą.

Kilka liści kapusty zdjąć w całości (do wyłożenia garnka)
ćwierć kapusty posiekać, obgotować . Cebulę przyrumienić, dodać obgotowaną kapustę, przyprawić do smaku poddusić kilka minut , posypać płatkami owsianymi i odstawić do wystudzenia. Dodać jajko i wymieszać.
Mięso nadziać nadzieniem, spiąć wykałaczkami w paczuszki i obsmażyć z obu stron. W garnku podlać ok pól szkl wody i łyżkę oleju Wyłożyć garnek liśćmi kapusty i do środka ułożyć nadziane paczuszki. Jeżeli zostało nam nadzienie można wrzucić do środka, Na wierzch ułożyć borówki i przykryć całość liśćmi kapusty.. Dusić na wolnym ogniu ok 40 minut.
Podawać z mizerią i w wersji nie dietetycznej z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !