Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza wegetariańska na bogato

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
drożdże 40 g
woda letnia 1,5 szklanki
jajko 1-2 sztuki
cukier 2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy do posmarowania spodu
pieczarki 20 dag
cebula biała 1 sztuka
brokuł 15 różyczek
feta 100 g
bakłażan 0,5 sztuka
oliwa do smażenia
pomidor 1 sztuka
kukurydza w puszce 1 mała puszka
ser żółty 100 g
Bazylia suszona Prymat do smaku
sól 1 szklanka
oliwa 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza wegetariańska na bogato

CIASTO:
do dużej miski wsypać 4 szklanki mąki. Drożdże wymieszać z letnią wodą- gdy będą miały płynną konsystencję, dodać je do mąki. Ugniatać ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Dodać 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki cukru i 3 szczypty soli, następnie dalej ugniatać.
Miskę z kulą ciasta przykryć ścierką i odstawić w ciepłe i suche miejsce.

SKŁADNIKI:
pieczarki i cebulę należy pokroić i mocno przysmażyć, doprawiając je uprzednio solą i pieprzem.
Bakłażana pokroić w plastry i posypać dużą ilością soli. Odstawić na 20 minut, żeby puścił sok. Następnie opłukać i osuszyć. Tak przygotowane plastry smażyć na oliwie z oliwek z dwóch stron, aż się zarumienią.
Jajko ugotować na twardo i pokroić na plasterki.
Brokuła ugotować na parze.
Fetę pokroić w kosteczkę.
Pomidora pokroić w plasterki.

PRZYGOTOWANIE:
Wyrośnięte ciasto rozwałkować (podsypywać mąką, żeby ciasto nie kleiło się do wałka) i ułożyć na blasze. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym.
Nałożyć: usmażone pieczarki z cebulą, plastry usmażonego bakłażana (można lekko posolić), plasterki jajka, różyczki brokuła, kostki fety i plastry pomidora. Następnie wysypać kukurydzę i przyprawy.
Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Pizzę posypać serem żółtym i znów wstawić do piekarnika. Piec kilka minut, aż ser się rozpuści.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 26.01.2013 00:24
dobra
Dorian 19.10.2012 15:19
super
Natalia/tubisiek 15.05.2012 21:30
dla mnie rewelacja!
romanrafal
romanrafal 05.02.2012 09:45
smaczne
Mariusz10 20.10.2011 19:29
mniam
Ania67 27.04.2011 23:11
rewelka
Krystyna32 25.03.2011 06:57
pycha
m1monika 04.02.2011 22:28
super!!!
alaaa 13.12.2010 15:31
ful wypas
Emilia21 09.12.2010 16:14
ciekawa
Emilia21 09.12.2010 16:14
ciekawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak