Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szare kluchy z boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
mąka 12 łyżek
sól
pieprz
cebula 1 szt
boczek 150 gram
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Szare kluchy z boczkiem

Ziemniaki ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Odciskamy wodę z ziemniaków, dodajemy jajko, sól, pieprz, mąkę oraz cebulę startą na tarce na najdrobniejszych oczkach. Wszystko mieszamy. Tak przygotowane ciasto kładziemy na płaski talerz płaski i nożem wrzucamy małe porcje na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy ok. 5 minut. Po ugotowaniu przelewamy kluchy zimną wodą. na patelni rumienimy pokrojony boczek, do niego wrzucamy kluchy i chwilę podsmażamy. Podajemy z kapustą kiszoną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak