Sposób przygotowania

* przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, sól, warzywko, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka


Mięso należy przygotować co najmniej 2 godziny przed zabraniem się za robienie potrawy. Musi postać w lodówce, żeby mięsko nabrało smaku. Im więcej leży, tym jest lepsze. Ja mięsko marynuję dzień przed gotowaniem.

Kurczak:
Kroimy w niedużą kostkę lub paseczki. Mieszamy czosnek granulowany, odrobinę papryki słodkiej i zioła prowansalskie z niewielką ilością oleju. Wlewamy do pokrojonego mięsa i dokładnie mieszamy.

Schab:
Kroimy tak jak kurczaka. Mieszamy pieprz ziołowy, pieprz cayenne i paprykę w niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do mięska i dokładnie mieszamy.

Dwie godziny później przygotowujemy warzywa:

Marchewka:
obieramy i kroimy w plasterki.

Cebula:
Obieramy, kroimy w półpiórka.

Por:
Kroimy w plasterki.

Pieczarki:
Kroimy na ćwiartki. Jeżeli są większe należy pokroić je drobniej.

Papryka:
Po wyjęciu gniazda nasiennego kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy na pół i w plasterki.

Brokuły i kalafior:
Dzielimy na małe różyczki.

Mając już wszystko pokrojone zabieramy się za robienie sosu:

Do garnka wlewamy 150 ml. wody, dodajemy śmietanę. Mieszamy dokładnie. Dodajemy jedną płaską łyżkę warzywka. Pod garnkiem zapalamy mały ogień

Smażymy mięsko oddzielnie - nie należy dodawać już oleju - jest w marynacie. W czasie smażenia należy je posolić. Nie wrzucamy razem kurczaka i schabu - kurczak usmaży się szybciej. Schab potrzebuje więcej czasu.

Warzywa smażymy w następującej kolejności:
marchewka
cebula
brokuły
kalafior
papryka
pieczarki
por - należy go odrobinkę podsmażyć tak, żeby nie stracił koloru!

Każde usmażone warzywo dodajemy do garnka z sosem i mięsem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę oleju do ich podsmażania.

Do szklanki nalewamy trochę wody, dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy dokładnie. Dodajemy trochę sosu z garnka, mieszamy i wlewamy do sosu. Sos trzeba zagotować.

Doprawiamy do smaku pieprzem, solą.

Makaron gotujemy al dente.

Sosem polewamy makaron. Można też podgrzać sos z makaronem na patelni.

Ozdabiamy cienko pokrojonymi plasterkami pora. Można posypać parmezanem.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smakowite
  • 0
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    fajne danie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !