Sposób przygotowania

Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół, zeskrobać nasionka, włożyć do rondelka, wlać śmietankę. Doprowadzić do wrzenia, następnie odstawić do przestudzenia.

W miseczce drewnianą łyżką utrzeć żółtka z cukrem (nie do puszystości!, wystarczy jak zaczną zmieniać kolor). Mieszając, połączyć ze stopniowo dolewaną,przestudzoną śmietanką. Masę jajeczną przecedzić przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek. Wypełnić nią 2 - 3 płytkie foremki żaroodporne (jeśli nie macie - ramekiny). Piekarnik rozgrzać do 100ºC. Wstawić foremki z masą i zapiekać około 45 minut do godziny. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy krem jest gotowy; środkowa część powinna być lekko galaretkowata. Krem nie powinien się również przyrumienić. Ostudzić w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.Przed podaniem powierzchnię kremu delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i posypać brązowym lub białym cukrem (ok. 1 łyżki na foremkę; nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha). Cukier karmelizować przy pomocy palnika lub - ewentualnie - grilla w piekarniku (krótko, kilkanaście sekund, uważając by nie spalić). Podawać natychmiast.

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    kamilaj

    a tyle czasu szukałam przepisu na taki krem i w końcu znalazłam :)
  • 2
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    mnigdy nic takiego nie robiłam
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    izoldaaa6

    faktycznie ciężko znaleźć na niego przepis ale jest :)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    ciekawe
  • 3
    original
    Opublikowano

    aginaa

    ciekawe jak smakuje:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    gośka

    ale fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    interesujace
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Creme brulee - pyszna sprawa :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    musze wyprobowac

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !