Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 - 40 minut.

Piekarnik gazowy: temp. 175o C (nie powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 175o C (powinien być podgrzany)

Po upieczeniu ciasto wystudzić i nasączyć. Galaretki rozpuścić osobno w 400 ml przegotowanej gorącej wody i rozlać do dwóch naczyń. Gdy stężeją, pokroić je w kostkę. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia. Śmietankę ubić na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, dodać dwie łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Do pozostałej części śmietany dodać serki i żelatynę, delikatnie mieszając. Kostki z galaretki wymieszać razem z masą sernikową. Masę sernikową nałożyć do tortownicy na upieczony i nasączony biszkopt, wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki na 30 minut

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    kamilaj

    słodko i smacznie
  • 2
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    fajny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewa99

    pychotka :)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    słodko mi
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    szkoda,ze fotki nie ma:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !