Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swojski chleb

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
mleko ciepłe 0,5 l
jajko 1 sztuka
cukier 1 łyżeczka
sól szczypta
kminek do posypania
drożdże 10 dag
chleb czerstwy 3 grube kromki

Przepis i sposób przygotowania na: Swojski chleb

Zaczyn: chleb namoczyć w wodzie, odcisnąć i rozdrobnić; dodać pokruszone drożdże, cukier oraz 2-3 łyżki mąki i szklankę ciepłego mleka; wszystko odstawić na godzinę.
Ciasto: mąkę posolić, dodać zaczyn i wyrobić ciasto o konsystencji plasteliny. Ciasto włożyć do foremki, posmarować jajkiem i posypać kminkiem. Odstawić do wyrośnięcia a następnie piec ok godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 11.07.2015 14:50
Ciekawy jest ten przepis.Piekę chleby , lecz takiego jeszcze nie piekłam.Najciekawszy jest ten zaczyn z czerstwego chleba.
Ela15 17.05.2015 13:56
musi być pyszny
Damiano
Damiano 28.02.2015 09:19
pyszny chlebek
Seba 11.02.2015 11:27
bardzo dobry
Motorek 29.01.2015 09:47
najlepszy domowy
krokodyl 18.01.2012 02:04
lubię świeży chleb
Magda60 10.04.2011 17:11
dobre
ajres 24.03.2011 18:01
super
SyMiki 26.02.2011 19:13
Swietny przepis, muszę wypróbować!
monciasz 11.02.2011 18:56
ciekawy przepis, jeszcze nie spotkałam się żeby do chleba dodawać chleb:)do wypróbowania oczywiście:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak