Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GOŁĄBKI klasyczne.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
ryż paraboliczny 2x 100gr
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
koncentrat pomidorowy 3-4 łyż
mąka 3-4 łyż
śmietana 18 proc 1/2 szlk
woda 2 szkl
olej do smażenia
masło lub margaryna 5 łyz
koper świeży 5 łyż
cebula 1 szt
kapusta biała 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: GOŁĄBKI klasyczne.

Z kapusty wyciąć twardą część.Włożyć do osolonego wrzątku i gotować, stopniowo wyjmując podgotowane liście.Wystudzić, wyciąć grube żyły z liści.
Ryż ugotować, wystudzić.Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na oleju.
Mięso włożyć do większej miski, dodać ryż, rumianą cebulkę, przyprawy - wymieszać.
Rozkładać kapuściane liscie, nakładać farsz.Liść zwijać ku sobie i zrolować.
Gotowe gołąbki układać ciasno do dużej, podlanej olejm formy.Zalać wodą.Przykryć liśćmi z kapusty lub fiolią aluminiową.Nagrzać piekarnik do 200\'C.Piec gołąbki ok.2 godz.
Masło rozpuścić, dodać makę, wymieszać.Dołożyć koncentrat i podlać zimną wodą.Miszać aby powstał aksamitny sos.Doprawić.Wymieszać ze śmietaną i posiekanym koperkiem.
Upieczone gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 01.04.2011 09:07
doskonałe
agata1722
agata1722 01.04.2011 00:11
oj już dawno nie jadłam jakoś mam lenia by się do nich zabrać ale może na święta się skuszę
Maryś1 06.09.2010 22:22
pycha
Margo1 06.09.2010 17:55
uwielbiam gołąbeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak