Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHELB codzienny.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szkl
olej 3 łyż
drożdże 1/2 kostki
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
kminek do smaku
mak 1-2 łyż
sezam 1-2 łyż
cukier szczypta
żółtko surowe 1 szt
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: CHELB codzienny.

Do dużej miski wsypać mąkę (można jedną szklankę pszennej wymienić na żytnią). Dodać olej, rozkruszone drożdże, sól, cukier, kminek, podlać ciepłą wodą i wyrabiać ciasto.Podsypać odrobiną mąki i pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
W zalezności od tempertury w pomieszczeniu, na 30 do 60 min.
Keksówkę wysmarowac olejem.Z ciasta uformować wałek i włożyć do formy.
Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem.Posypać wedle uznania makiem, sezamem, kminem.
Nagrzać piekarnik do ok.200\'C.Piec chleb na rumiano ok.godziny.
Chcąc upiec więcej chlebów należy podwoić lub potroić składniki.
Smacznego:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 04.04.2011 09:54
super chlebek
Maryś1 06.09.2010 22:22
ciekawy chlebek
Margo1 06.09.2010 17:54
Też tak myślę
alaaa 06.09.2010 11:58
super i na pewno smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak