Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
ugotowane ziemniaki 1 kg
jajko 2
cukier puder
oliwa 3 ł
drożdże 50g
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Mąkę wysypujemy, dajemy ziemniaki ugotowane i cukier puder, dodając drożdże rozrobione z jajkami. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na godzinę i przykrywamy ściereczką i czekamy do wyrośnięcia. Następnie odrywamy po kawałku rozwałkujemy i wycinamy koła np. szklanką . W kołach wycinać jeszcze mniejsze koła , kieliszkiem , daje nam wtedy kształt opony.I smażymy na rozgrzanym tłuszczu, oponki bardzo szybko się smażą , na koniec posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 09.03.2012 15:43
tez takei robie
agnieszka214 09.03.2012 15:43
tez takei robie
ronald88 03.08.2011 08:18
super
accee 19.01.2011 21:35
Ale pięknie wyglądają
ElizaT 18.01.2011 01:06
jeszcze takich nie robiłam
Koper 22.09.2010 10:04
Ziemniaczane? Ciekawe :)
alaaa 15.09.2010 15:38
z ziemniakami nie robiłam
Kate131 08.09.2010 20:28
śliczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak