Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małże wedle prowansalskiej kuchni

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

małże 50 sztuk
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
seler łodyga posiekany 1 sztuka
pomidory ugotowane 1/2 kg
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
bazylia 1/2 łyżeczki
wino czerwone 250 ml
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Małże wedle prowansalskiej kuchni

Małże dokładnie wyczyścić i odciąć zewnętrzne fałdy. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, cebulę i seler. Smażymy aż wszystko zmięknie 10-15 minut. Dodajemy pozostałe rzeczy i dusimy na wolnym ogniu kolejne 15 minut. Na końcu dodajemy małże i dusimy jeszcze dokładnie 10-12 minut i gotowe. To przepis jaki jadłem osobiście w Prowansji i jest genialny!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta98 01.01.2011 10:10
super
IlonaAlbertos 11.11.2010 00:08
Bardzo ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak