Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa tarta

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dkg
masło 20 dkg
cukier 10 dkg
żółtko jajek 1 szt
truskawki świeże 50 dkg
śmietana kremówka 1 szkl
cukier puder 2 łyżki
koniak kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa tarta

Masło posiekac z mąką oraz cukrem. Rozetrzec w palcach, dodac żółtko. Zagnieśc kruche ciasto i wstawic do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto rozwałkowac na grubośc około 1cm, wyłożyc nim formę do tarty (boki formy też) i nakuc widelcem. Upiec w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni przez 20 minut. Ostudzic.
Truskawki oczyscic i pokroic w plasterki. Śmietanę ubic na sztywno, dodac cukier puder i kiniak, wymieszac. Wyłożyc na upieczone kruche ciasto. Na wierzchu ułożyc truskawki. Przybrac listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 19.04.2013 10:58
podoba mi się
Justyna Jussstiii 18.09.2011 09:04
super
Justyna Jussstiii 18.09.2011 09:04
super
Justyna Jussstiii 18.09.2011 09:04
super
marcia71 11.06.2011 12:26
wolęna ostro
jasiek 04.04.2011 11:01
apetyczne ciasto
Krzysztof42 06.11.2010 15:56
dobre ciasto
Allice 14.06.2010 09:05
Sezon truskawkowy w pełni więc trzeba wypróbowac.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak