Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane racuszki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
drożdże 3 dag
mleko 3/4 szklanka
mąka 15 dag
sól
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane racuszki

Ziemniaki obieramy, gotujemy, dusimy lub przepuszczamy przez maszynkę. Drożdże rozprowadzamy z ciepłym mlekiem, odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie łączymy z ziemniakami. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Nakładać łyżką niewielkie racuszki na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron. Podajemy ze śmietaną/kefirem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak