Sposób przygotowania

Figi i daktyle pokrajać na paseczki, rodzynki umyć w ciepłej wodzie i osuszyć, orzechy posiekać a migdały sparzyć i obrać ze skórki pokrajać w paski. Bakalie wymieszać z kilkoma łyżkami mąki przeznaczonej do ciasta.

Jajka ubić z cukrem na pulchna masę. Tłuszcz utrzeć na pianę, dodawać po trochu masę jajeczna, potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na końcu dodać bakalie.
Przełożyć do formy keksowej wyłożonej natłuszczonym papierem i piec ok. 1 godz w temperaturze 170 stopni.


[z Ciasta domowe]

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Ja do keksa przede wszystkim dodaję orzechy ale to ciasto z figami i daktylami musi być również pyszne.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !