Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
cukier 20 dkg
masło lub margaryna 20 dkg
mąka 30 dkg
proszek do pieczenia 2 lyzeczki
figi 10 dkg
daktyle 10 dkg
rodzynki 5 dkg
smazona skórka pomarańczowa 5 dkg
orzechy 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Figi i daktyle pokrajać na paseczki, rodzynki umyć w ciepłej wodzie i osuszyć, orzechy posiekać a migdały sparzyć i obrać ze skórki pokrajać w paski. Bakalie wymieszać z kilkoma łyżkami mąki przeznaczonej do ciasta.

Jajka ubić z cukrem na pulchna masę. Tłuszcz utrzeć na pianę, dodawać po trochu masę jajeczna, potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na końcu dodać bakalie.
Przełożyć do formy keksowej wyłożonej natłuszczonym papierem i piec ok. 1 godz w temperaturze 170 stopni.


[z Ciasta domowe]

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 11.11.2012 17:57
Ja do keksa przede wszystkim dodaję orzechy ale to ciasto z figami i daktylami musi być również pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak