Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczka z pieczarkami i orzechami

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe duże
pieczarki 300 gramów
śmietana 18% 1 szklanka
orzechy laskowe 15 sztuk
masło 1/4 kostki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
koperek świeży do posypania
białe wino wytrawne 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka z pieczarkami i orzechami

Polędwiczkę umyć i przyprawić solą oraz pieprzem z każdej strony. 

Na rozgrzaną patelnię przełożyć 1/4 kostki masła, dodać mięso i smażyć przez około 10 minut ze wszystkich stron. Po tym czasie przełożyć polędwiczki na talerz.

Na patelnię przełożyć posiekaną cebulę/szalotki (najlepiej w piórka) i podsmażyć chwilę. Następnie dodać pieczarki i całość przez chwilę poddusić. Wyłożyć składniki do miski. Do garnka wlać wino i gotować przez chwilę. Następnie wlać śmietankę i energicznie mieszać. Jak się sos zagęści przełożyć polędwiczki i pieczarki wraz z cebulą. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Mięso wyjąć. Pokroić w plastry, ułożyć na talerzu, polać sosem z grzybami, posypać koperkiem i posiekanymi orzechami laskowymi i gotowe! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bercik1 28.06.2011 22:21
Jak dla mnie idealne.
IlonaAlbertos 27.06.2011 23:24
Fajne połączenie składników.
Agnik 26.03.2011 20:37
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak