Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z ziemniaków i sera ricotta (kuchnia fusion)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
ser riccota 260 g
żółtko jajek 1
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
maka do posypania stolnicy

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z ziemniaków i sera ricotta (kuchnia fusion)

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy ze skórki. Bardzo dokładnie rozgniatamy praską do ziemniaków.
Odmierzamy 3 filiżanki ostudzonych ziemniaków. Dodajemy ser ricotta, żółtko i przesianą mąkę. Doprawiamy solą (około 2 łyżeczek), mieszamy składniki i podsypując mąką formujemy kulę z ciasta .Ciasto dzielimy na 3 części i podsypując lekko mąką formujemy dłońmi cienkie wałeczki. Ostrym nożem odcinać kopytka. Przed podaniem polewamy roztopionym masełkiem lub skwarkami lub sosem np .grzybowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 14.07.2013 16:59
Zjadłabym chętnie :-)
IlonaAlbertos 04.07.2013 23:14
Uwielbiam kopytka.
paulina2157 08.04.2013 08:44
bardzo lubię kopytka z serkiem nigdy nie robiłam
19.03.2013 20:27
Ile maki nalezy dodac do ciasta? Bo w liscie skladnikow widze tylko make do posypania stolnicy :)
caralajna 04.07.2012 08:29
bardzo ciekawe
emylka86 16.01.2012 12:54
jeszcze nigdy nie robiłam sama kopytek, a uwielbiam :)
zuzanna_z 10.12.2011 13:20
pycha
barbara11561 03.06.2011 00:50
Bardzo lubię:)
wiktor188 09.12.2010 12:12
pycha
Margo1 13.09.2010 15:56
Wyśmienite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak