Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kilimandzaro

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maslo (masa jablkowa) 1 łyzka
mleko (masa budyniowa) 1/2 l
cukier (masa budyniowa) 1/2 szklanki
żółtka (masa budyniowa) 2
mąka pszenna (masa budyniowa) 2 lyzki
mąka ziemniaczana (masa budyniowa) 2 łyzki
maśło (masa budyniowa) 2 kostka
margaryna 1/2 kostki
mleko 1/2 szklanki
cukier 3-4 lyzki
kakao 3 lyzki
cukier 250 g
kakao 4 lyzki
mąka 6 łyzek
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
galaretka 2 (do masy jabłkowej)
jabłka 1 (masa jabłkowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Kilimandzaro

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Zmiksowac z żółtkami. Dodać przesitowaną mąke z proszkiem i kakao. Wymieszać. Piec 25 minut w 170 st. Przeciąć na poł.
Masa jabłkowa:
Jabłka obraca, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Maslo roztopić, dodać jablka, chwilę smażyć, dodać suchą galaretkę. Wymieszać i jeszcze chwilę smazyć.
Masa budyniowa:
Mleko gotować. Zołłtka rozmieszać z cukrem, dodać maki, wymieszac z 3 łyzkami mleka. Wlac do gotującego się mleka. Utrzec masło . Połaczyć z wystudzonym budyniem.
Polewa:
Margarynę rozpuścić z mlekiem. Dodać cukier i kakao energicznie mieszając.
Przełożenie:
Biszkopt+masa jabłkowa+masa budyniowa+biszkopt+polewa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak