Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek ziemniaczany z pieczarkami i sosem czosnkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

majonez tradycyjny 3 łyżki
czosnek 1-2 ząbki
pieczarki 30 dag
cebula 1 szt
ziemniaki 70 dag
mąka 2 łyżki
jaka: 2 szt
sól, pieprz do smaku
jogurt naturalny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek ziemniaczany z pieczarkami i sosem czosnkowym

Majonez połączyć z jogurtem lub śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.Pieczarki oczyścić,dokładnie umyć,pokroić.Cebulę obrać i posiekać,zeszklić na oleju,dodać pieczarki i dusić do miękkości. Dodać sól,pieprz do smaku. Ziemniaki obrać ,umyć zetrzeć na tarce o grubych oczkach,dodać,mąkę,jajka,doprawić solą i pieprzem.Usmażyć cztery placki.Na każdym położyć porcję farszu i złożyć na połowę.Podawać z sosem czosnkowym.
Ja podzieliłam ciasto na dwie części ,do drugiej dodałam marchewkę startą na grubych oczkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 20.06.2012 10:19
pychota!
agnieszka214 31.05.2012 08:36
lubie
Mariposas 10.11.2011 15:17
muszę spróbować wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak