Sposób przygotowania

Upiec biszkopty. Biszkopt jasny: 6 białek ubić, dodać cukier(1szkl) i żółtka, wymieszaC z mąką zmieszną z proszkiem(1 szkl i łyżeczka proszku), wylać na blaszkę i piec ok. 30-40 min w temp.160-180 C. Biszkopt kakaowy przygotować tak samo (mąka 3/4 szkl i łyżeczka proszku) a na końcu wymieszać z kakaem. Wystudzić, jasny biszkopt przekroić na pół, w jednej części wykroić literatką kółeczka i przekroić je na pół jeśli są za wysokie.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, uprażyć z cukrem (1/2 szkl), dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać, pozostawić do ostudzenia.

Rozpuścić galaretki szafirową i wiśniową, po ostudzeniu wstawić do lodówki i zastygnięte pokroić w kostkę.

Na mleku ugotować budynie, ostudzić, każdy zmiksować z masłem.

Przełożenie tortu: Biszkopt ciemny, masa jabłkowa, połowa masy budyniowej malinowej, biszkopt jasny z otworami-do otworów kostki galaretki szafirowej i wiśniowej,reszta masy malinowej, kółeczka biszkoptowe-między kółeczka winogrona, trochę masy budyniowej śmietankowej, biszkopt jasny i masa budyniowa śmietankowa.

Udekorować.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !