Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marmurkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżka
mąki 240 g
obranych migdałów 20 g
cukru pudru 200 g
jajko 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marmurkowa

Babkę pieczemy w okrągłej formie z otworem w środku. Ponieważ do części ciasta dodaje się kakao. Babka marmurkowa jest tradycyjnym deserem na niedzielne popołudnie.

Formę wysmarować masłem i po sypać tartą bułką. Na dno formy dać płatki migdałowe. Formę od stawić w chłodne miejsce.
Masło utrzeć z cukrem i skórką cytrynową na pulchną masę. Dodać po jednym jajku i dalej ucierać.
Dodać 2 łyżki mleka i mąkę wymie szaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać na gładką masę. 2/3 ciasta wlać do formy.
Wymieszać kakao z mlekiem, dodać do pozostałego ciasta. Ciasto kakaowe wlać do formy, na wierzch jasnego ciasta. Oba ciasta delikatnie zamieszać widelcem, tak aby powstał wzór marmurka.
Babkę upiec, ciepłą wyjąć z formy i odstawić do schłodzenia na specjalnej kratce do pieczywa.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 17.03.2011 09:27
super
iwona332 18.09.2010 15:44
super
marta639 17.09.2010 18:41
Pyszotka
Anna189 18.08.2010 19:56
aż się kawy chce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak