Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie sztokholmskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

matiasy 8-10 sztuk
mrożone śliwki 25 dkg
płatki migdałowe 3 łyżki
sok z 1/2 cytryny
oliwa 1/2 szklanki
posiekana zielenina 1 garść
sól, cukier, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie sztokholmskie

Śledzie pokroić wzdłuż, zwinąć w rulonik (jak rolmopsy) i spiąć wykałaczką. Ułożyć w salaterce. Śliwki umyć, przelać wrzątkiem, a następnie dodać 3-4 łyżki wody i rozgotować na małym ogniu. Śliwki przetrzeć przez sito lub zmiksować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem, wymieszać z oliwą i wiórkami migdałowymi. Sosem zalać śledzie, posypać zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 07.09.2010 21:43
śledzie ze śliwkami ... ciekawie
RenataZ-et 07.09.2010 10:37
pycha
Margo1 05.09.2010 11:03
na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak