Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle wrocławskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 75 dkg
biały ser 15 dkg
mąka 15 dkg
śliwki węgierki 50 dkg
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat
masło
cukier 1 łyżka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle wrocławskie

Ziemniaki ugotować, ostudzić i przepuścić przez maszynkę razem z serem. Śliwki umyć, wysuszyć, wydrylować i obtoczyć w mące. Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto, posolić. Ciasto uformować w wałek, odcinać placuszki, nadziewać śliwkami i dokładnie zaklejać, formując spore kule. Partiami kłaść na osoloną wodę z dodatkiem łyżki tłuszczu. Gotować zależnie od wielkości, zazwyczaj około 10 minut od chwili wypłynięcia. Podawać posypane przyrumienioną bułką tartą i cukrem i polane stopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 13.01.2012 17:43
pycha
Margo1 05.09.2010 10:57
super knedle

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak