Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Solanka grzybowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny
ogórki kiszone
koncentrat pomidorowy
parówki

Przepis i sposób przygotowania na: Solanka grzybowa

SKŁADNIKI: 2 litry bulionu warzywnego, 30 - 40 dag świeżych - najlepiej mieszanych - grzybów, 15 dag cebuli, 10 dag ogórków kiszonych, 15 dag parówek, 8 dag koncentratu pomidorowego, 2 dag oleju, 10 dag śmietany, sól pieprz, ziele, angielskie, liść laurowy, zielona pietruszka.

SPOSÓB WYKONANIA: Grzyby oczyścić umyć, pokroić w plasterki, obsmażyć na ostrym ogniu. Dodać posiekaną cebulę, dusić do miękkości, Ogórki obrać, pokroić w paski, parówki w plasterki, dodać do grzybów razem z koncentratem i chwilę poddusić. Zalać całość bulionem i gotować 15 min. Pod koniec gotowania zupę podprawić zahartowaną śmietaną wymieszaną z wywarem, doprawić do smaku. Podawać posypaną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maxwell
Maxwell 10.01.2022 02:50
Ten apetyczny widok ze zdjęcia skusił mnie do przetestowania tego przepisu, bo spodziewałem się burzy smaków słono-kwaśnych - jak w nazwie. Zupa wyszła całkiem, całkiem, ale nie spełniła oczekiwań. Poza tym zdjęcie sugeruje, że powinna być gęsta i pożywna. Może coś przeoczyłem, ale w moim przypadku po obsmażeniu na ostrym ogniu (i tym samym odparowaniu) podanej ilości grzybów zostało ich niewiele, więc już nie miało co wypełniać zupy. Ostatecznie zdecydowałem się dołożyć do niej ok. 1/2 kg ziemniaków w kostce, by czymś ją zagęścić i nie być po niej nadal głodny. :) Co do smaku, jednak jeden kiszony ogórek (de facto tyle waży) nie zdziała cudów, by podkreślić smak 2 l bulionu, a tym bardziej wywołać jakąś burzę smakową więc praktycznie był niewyczuwalny. Jedynie koncentrat nieco podkreślił ten kwaśny smak i dzięki temu nie było najgorzej, ale jednak zbyt daleko do solanki. Być może dodanie więcej ogórków, a przynajmniej wody z nich, poprawiłoby i podkręciło jej smak, ale pomyślałem o tym dopiero po fakcie. :)
Doradca Smaku 13.01.2022 07:44
Dzięki za tak rozbudowaną opinię na temat tego dania, myślę, że będzie pomocna dla innych Użytkowników:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak