Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z kapustą kiszona, ziarnami i kurkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode 800g
kapusta kiszona 200g
cebula
czosnek 3 ząbki
1 łyżka ziarena dyni,
łyżka ziarena słonecznika
sól
olej
jajko
mąka ziemniaczana 2-3 łyzki
masło łyżka
kurki 200 g
śmietana kwasna (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z kapustą kiszona, ziarnami i kurkami

Ścieramy na tarce ziemniaki, razem z cebulą, do tego wyciskamy czosnek. Kapustę kwaszoną odsączamy dokładnie i siekamy. Dodajemy do masy ziemniaczanej. Wbijamy jajko, mieszamy całość, dodajmy mąkę ziemniaczaną. Sól, pieprz i ziarna słonecznika i dyni. Rozgrzewamy olej smażymy placki.
Na masle rozgrzanym smażymy kurki, posypujac sola i pieprzem. Na placek dajemy warstwe kurek, przykrywamy drugim plackiem. Mozna polac (lub dodac)smietane. Ewntualnie do kurek smażonych mozna dodać smietane, zrobic sos kurkowy i nim przelozyc placki. Lub jeden placek polac takim sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 12.07.2011 10:29
ale pyszności!
eli_555 16.02.2011 22:40
nowy przepis na placki
wedith1 31.10.2010 09:11
Pomysłowo i na pewno smacznie
justyna111 06.09.2010 20:57
fajny przepis
Ewa111 06.09.2010 16:34
dobry pomysł na podanie placków ziemiaczanych
Lidia11 06.09.2010 16:14
wygląda apetycznie
iwa643 05.09.2010 07:53
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak