Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Plesniak z agrestem i sliwkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
margaryna 250 gram
mąka 3 szklanki
cukier drobny 1 szkl
kakao 2 łyzki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat rumowy 1
agrest 0,5 litra
śliwki 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Plesniak z agrestem i sliwkami

Przesiać mąkę, zagnieść z żółtkami, dodać posiekaną margarynę, proszek do pieczenia i cukier. Zagnieść ciasto.
2. Podzielić go na 3 częśći. Pierwszą rozwałkować na dnie blachy, posmarować dżemem. Drugą zagnieść z kakao i zapachem po czym schłodzone, zetrzeć na tarce na dżem.
3. Pozostałe 4 białke ubić z łyżeczką cukru i rozsmarować na ciemnym cieśćie. Na pianę zetrzeć pozostałą, schłodzoną część ciasta.
4. Piec 1 godzinę w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati3 15.06.2012 17:43
super:)
anna180 14.05.2011 22:45
dawno nie robiłam..a z agrestem to chyba nigdy stary dobry przepis
gosia47-47 12.02.2011 10:48
pycha
cukiereczek 30.11.2010 09:23
Alle super ciacho
Sloneczko222 22.09.2010 22:32
mniam...
justyna111 14.09.2010 17:22
fajne :-)
Lidia11 14.09.2010 14:55
fajny przepis
Karolcia12 13.09.2010 20:43
pychotka
plocia 12.09.2010 21:45
jak ja go dawno nie jadłam
Kate131 07.09.2010 09:37
musi byc smaczne
banditka 07.09.2010 08:52
fajne :)
rosik93 04.09.2010 21:05
Super wypróbuje:))
slawekslawek 04.09.2010 20:59
ale pyszny ten pleśniak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak