Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleon

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
śmietana 1/2 szklanki
margaryna 1 kostka
mleko 1 litr
cukier 1 niepełna szklanka
żółtka jaj 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleon

2 szklanki mąki z margaryną posiekać nożem. Wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tylko w jedną stronę. Składać i znowu wałkować w tę samą stronę. Przed złożeniem podsypać mąkę. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić. Upiec dwa jednakowe placki na żółty kolor. Pół litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmazać żółtka, wsypać szklankę mąki, cukier waniliowy i wymieszać Przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować. Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć. Po całkowitym wyschnięciu posypać pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 24.11.2011 09:33
super
jola1512 07.07.2011 12:03
dobre
KasiaK90 19.06.2011 08:38
wyglądają świetnie
tomek18 19.03.2011 08:38
pycha
IlonaAlbertos 24.02.2011 22:53
Ciekawy przepis.
cukiereczek 11.11.2010 09:15
fajny przepis
Krzysztof42 04.11.2010 15:23
leon słodki
Klaudia007 27.07.2010 09:10
Sama słodycz:)
anja3107 07.07.2010 13:58
uwielbiam napoleonki ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak