Sposób przygotowania

Kurczaka myjemy ,osuszamy .Każdy filet kroimy wzdłuż na pół ,boki odcinamy tworzymy prostokąt.Mięso wkładamy do gorącego bulionu i gotujemy 10 minut.Wyjmujemy i studzimy.Szpinak rozmrażamy .Blanszujemy w gorącej wodzie .odcedzamy i przelewamy zimna wodą . Studzimy.Żelatynę rozpuszczamy w rondelku z 1/2 szklanki schłodzonego wina.Namoczona żelatynę podgrzewamy na ogniu cały czas mieszając aż się rozpuści.Zdejmujemy z ognia ,wlewamy pozostałe wino i dodajemy żurawinę .Trochę żurawiny zostawiamy do dekoracji.Formę keksówkę przepłukujemy zimna wodą .Na spód wlewamy połowę czerwonej galarety.Wstawiamy do lodówki,zastudzamy.Każdy kawałek kurczaka i słupek sera zawijamy w liście szpinaku.Układamy w formie na galarecie.Delikatnie zalewamy pozostałą galareta jeszcze niezastygniętą .Wstawiamy do lodówki na 4 -5 godzin.Przed podaniem ostrożnie wyjmujemy z formy .Dobrym sposobem jest zanurzenie formy z galareta w gorącej wodzie na chwile i szybkie obrócenie na półmisek.Kroimy taka galaretę w plasterki ,dekorujemy sałata ,żurawina i ziołami np. listkami bazylii.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    bardzo ciekawy przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Ciekawe połączenie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    to musi być smaczne.
  • 1
    original
    Opublikowano

    annagebalska

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !