Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort morelowy z bezą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 12 dag
cukier 22 dag
opakowanie cukru waniliowego
jajko 5
żółtko jajek 3
mąka 15 dag
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
6 łyzek mleka
cukeir puder 25 dag
morele z puszki 1
25 dag śmietany kremóki
5 g serka mascarpone
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tort morelowy z bezą

Masło ucieramy z 12 dag cukru i cukrem waniliowym .Wbijamy jajka ubijając kolejno dodajemy żółtka .Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko .Mieszamy .Połowę ciasta wylewamy do tortownicy ,wyrównujemy wierzch.Białka ubijamy na sztywno dodając 20 dag cukru pudru .Połowę masy bezowej rosmarowujemy na cieście ,resztę ciasta schładzamy .Pieczemy około 25 minut w temp.175stopni .Wyjmujemy ciasto z tortownicy .W ten sam sposób upiec drugie ciasto z bezą .Morele odsączamy .Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie .Mieszamy resztę cukru z 3 żółtkami i jajkiem .Ubijamy na parze.Dodajemy żelatynę .Mieszamy i studzimy.Dodajemy morele i ubitą kremówkę i serek mascarpone .Na jeden placek zakładamy tortownice .Wykładamy krem.Przykrywamy drugim ciastem. Schładzamy przez 3 godziny .Ozdabiamy odłożonymi morelami i posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 24.04.2013 11:24
achh... bardzo lubię torciki morelowe
barbara11561 23.10.2012 10:24
brzmi bardzo pysznie:)
teresa18 11.06.2012 16:33
pyszności
ben-ka 11.04.2011 10:32
czytając przepis to slinka cieknie!
Iwusia 08.09.2010 10:51
Zjadłabym :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak