Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe kwiatuszki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 g
mąka 250 g
migdały zmielone 50 g
kakao 1 łyżka
cukier 125 g
szczypta soli
jajko 1 szt
cukier puder 250 g
sok z cytryny 6 łyżek
perełki do dekoracji
mąka (+do posypania blatu)
folia kuchenna
papier do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe kwiatuszki

Masło pokrojone w grubą kostkę, mąkę, mielone migdały, kakao, cukier, sól, jajko zagnieść na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na placek grubości 4 mm. Powycinać kwiatki. Rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 min. w temp. 175 stopni
Wymieszać bardzo dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny. Wierzch ciastek posmarować powstałą polewą. Udekorować perełkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak