Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki babuni

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 50 dag
cukier 10 dag
jaja 2 szt
mleko 1/2 szkl.
masło 10 dag
drożdże 1/2 opakowania
cukier waniliowy 1 torebka
konfitura morelowa 10 dag
sól szczypta
tłuszcz do smażenia 1 kg
cukier puder do posypania
konfitura 10 porzeczkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki babuni

Mąkę przesiać do miski. Wrzucić rozkruszone drożdże, dodać letnie mleko, cukier, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli i miękkie masło. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na ok 30 min. Jeszcze raz zagnieść ciasto. Pozwałkować jak na placek. Wyciąć krążki. W każdym zrobić wgłębienie. Ponownie odstawic na 15 min. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Napełnić konfiturami, wstrzykując je do środka szprycą. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 14.11.2011 22:52
pycha
malaczarna23 23.08.2011 10:48
pycha
tomek18 28.04.2011 17:12
super
ajres 07.04.2011 09:45
dobre
ewelina63 31.10.2010 18:42
super
Krzysztof42 30.10.2010 16:13
oponki babuni muszą być smaczne
Małgorzata113 06.05.2010 08:10
Oponki zawsze były na czasie. Smaczne i łatwe do zrobienia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak