Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królewska baba

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada 35 dag
rum 1 kieliszek
kremówka 3/4 szklanki
mleko 1 szklanka
masło 1/5 kostki
białko 2 szt
cukier puder 1 szt
biszkopty podłużne 24 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Królewska baba

25 dag czekolady, połamać do rondelka, umieścić w kąpieli wodnej i stopić. Mleko zagotować, gorące wlac do rozpuszczonej czekolady, dodać miękkie masło i wymieszać.
Kremówkę ubić, dodając po łyżce 1/3 szklanki cukru. białak ubic na sztywna pianę z dodatkiem pozostałego cukru. ostrożnie wymieszać kremówkę z pianą z białek. Dodać wystudzoną masę czekoladową.
Dno i boki wysokiej foremki obłożyć biszkoptami lekko zwilżonymi rumem z wodą. Wlac krem, wierzch przykryć biszkoptami. Wstawić do lodówki na 3 -4 godz.
Pozostałą czekoladę stopić w kąpieli wodnej, zalać nią wyjęte z foremki ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 08.07.2011 19:21
skoro taka nazwa to musi być wyśmienita
malaczarna23 28.04.2011 17:08
super ta baba
Krzysztof42 27.10.2010 15:12
baba to jest coś! a jeszcze królewska...
aga130982 23.06.2010 09:41
coś wspaniałego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak