Sposób przygotowania

Do duzych sloikow wsypujemy warste cukru,warstwe jezyn i tak do napelnienia sloika,pierwsza warstwa na dnie i ostatnia na gorze musi byc cukier(na 1kg owocow 2 kg cukru).Sloiki ustawiamy w slonecznym miejscy np.na parapecie okna na kilka dni.Kiedy sok pusci,czesc cukru sie rozpusci a reszta idzie na dno,owoce i sok na gore,sok przecedzamy przez geste sito lub gaze.Wlewamy do garnka i zagotowyjemy,jesli jest malo slodki dosladzamy.Gotujacy wlewamy do sloiczkow,zakrecamy i stawiamy do gory dnem aby sie zassaly.

Komentarze

  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Mam na działce pierwszy rok jeżyny , jeszcze jest mało ale zawsze coś...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !