Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto orzechowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 0,5 l
masło 1 kostka
cukier puder 0,5 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 lyzek
biszkopt ciemny 5 lyzek
cukier 5 lyzek
kakao 2 lyzek
mąka 5 lyzek
proszek do pieczenia 1 lyzeczka
cukier 5 orzechowy
mąka 1 lyzek
proszek do pieczenia 1 lyzeczka
orzechy mielone 5 lyzek
powidła 1 mirabelkowe
orzechy mielone 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto orzechowe

Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodac żółtka. Jeszcze przez chwilę ubijac. Dodać przesitowana mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym (180 st C) piekarniku ok. 20 minut.
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodac żółtka. Jeszcze przez chwilę ubijac. Dodać mąkę, bułkę tartą i orzechy. Delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym (180 st C) piekarniku ok. 20-25 minut.
Masa:
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Masło ucierać ok. 15 minut, dodać cukier puder. Jeszcze przez chwilę ucierać po czym dodać zimny budyń i nadal miksować. Do całkowitego połaczenia się masy.
Przełozenie ciasta: biszkopt kakaowy+ powidła mirabelkowe+ ½ masy+ biszkopt orzechowy+ ½ masy + mielone orzechy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak