Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto gruszkowo-makowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 50 dkg
gruszki 75 dkg
śmietana 30% 1 szkl
cukier wanilowy 1 szt
mąka 25 dkg
cukier 12 dkg
jajko 4 szt
masło 12 dkg
sok z cytryny 1 szt
kasza manna 2 łyż

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto gruszkowo-makowe

mak, śmietanę i cukier wymieszać. Przełożyć do rondla i gotowac 20 min, często mieszając. Ostawić do ostygnięcia.. Mąkę posiekać z masłem dodać 10 dkg cukru, sól i 1 jajko i 1 łyż zimnej wody. Zagnieśc ciasto. Włożyć na dekę rozwałkowane ciasto. Gruszki obrac i oczyscic przekrawając na pół i skropić sokiem. Pozostałe jajka utrzec z cukrem i połaczyć z przestudzonym makeim i kaszą manną. Masę przełożyć do formy i ułożyć na to gruszki mocno wciskając w masę. Wstawić do piekarnika 45 min w temp 200 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 16.01.2012 09:17
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak