Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort brzoskwiniowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10
cukier 10 lyzek
mąka 10 lyzek
proszek do pieczenia 2 lyzeczki
masło 2 kostki
galaretka pomarańczowa 1
wiórki kokosowe
cukier puder 0,5 szklanki
cytryna
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort brzoskwiniowy

Ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy cukier i żółtka nadal ubijając. Mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia wsypujemy przez sitko i delikatnie mieszamy. Przelać ciasto do tortownicy i piec przez ok. 20 minut w temperaturze 1700C. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przeciąć na 3 krążki.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie wkrapiamy sok z cytryny( ilość zależy jaką masę chcemy uzyskać, bardziej słodką czy kwaśna)
Pierwszy biszkopt smarujemy masą (można posypac drobno pokrojonymi brzoskwiniami) i przykładamy drugim biszkoptem, który znów smarujemy masa. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Boki tortu smarujemy masa i obsypujemy kokosem. Również wierzch tortu smarujemy masą i układamy brzoskwinie pokrojone w plasterki, pociętą galaretkę i robimy kwiatuszki z bitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola28a 08.07.2011 15:14
same pyszności
iknkirke 16.03.2011 09:30
Piękny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak