Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEB STAROPOLSKI NA ZAKWASIE,,, przepis w spadku po mamie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 1 szkl
mąka żytnia 1 szkl
mąka pszenna 1 kg, odsypać 2 szklanki w miesce tego dodać mąkę orkiszową i żytnią po 1 szklance
siemię lniane 3/4 szkl
otręby pszenne 1/4 szkl
płatki owsiane 3/4 szk
sól 2 płaskie łyżeczki
woda zimna 1 (przegotowana)
słonecznik 3/4 szkl
pestki dyni

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB STAROPOLSKI NA ZAKWASIE,,, przepis w spadku po mamie

Całość zakwasu dokładnie wyrobić. Odłożyć 1 garść. Ta porcja to zakwas do wypieku kolejnego chleba. Przechowywać w lodówce 1-2 tygodnie nie dłużej.

Ciasto przełożyć do dwóch podłóżnych foremek. Przykryć ściereczką i odstawić na 8 godzin do wyrośnięcia.

Piec około 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Wstawiac do zimnego piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak